Varna, vägleda och värna – så bidrar Berlex till en säker trafikmiljö

Det började i de schweiziska alperna i början av 1970-talet med upptäckten av en nästintill okrossbar varningslampa av amerikanskt märke – för att så småningom landa på den svenska marknaden som det ledande företaget när det gäller specialanpassade trafiksäkerhetsprodukter och vägmärken. Historien går under namnet Thomas Bergendahl – eller kort och gott Berlex.

– Ja, så är det faktiskt, säger Thomas och skrattar när han tar emot i den nya fina anläggningen om 3800 kvm på Bilgatan 15 i Rollsbo Industriområde. Här huserar man alltsedan 1 april 2016 med kontor, tillverkning, teknik, produktutveckling, lager med mera. En investering i sig på uppemot 40 MSEK.

Åter till uppkomsten av företaget...
– Jag var på väg hem efter en skidresa i alperna i min ungdom när jag av en händelse stötte på lampan i fråga som varnade vid ett vägbygge. Min nyfikenhet tog överhand och jag såg att den var av amerikanskt ursprung och skrev till dem och frågade om de behövde någon i Sverige som sålde dylika lampor. Jag fick ett positivt svar och hade vid mitt första säljbesök en förhoppning om att sälja ett tiotal stycken. Men efter demonstration av lampan gick jag hem med en order på 200 stycken och på den vägen är det... Jag var fast och företaget Berlex såg dagens ljus. Idag består sortimentet av över 5000 produkter med inriktning mot trafiksäkerhet. Vi pratar om bullerskydd, barriärer, ljuspiltavlor, digitala skyltar, fordonsutmärkning, trafiksignaler, staket/stängsel, lampor och lyktor samt hinder och skydd med mera. I många fall helt kundunika.

– Det är det som är vår styrka. Vi är prisvärda, snabba och flexibla och ligger i framkant vad gäller tekniska innovationer på området, säger VD:n och tillika ägaren Thomas Bergendahl som trots sina 72 år fortfarande är i allra högsta grad aktiv inom företaget.

– Men nästa generation i form av min son och mina två döttrar också med, vilket känns både stimulerande och tryggt.

Utöver på huvudkontoret i Kungälv finns man även på plats i Stockholm och Göteborg för att bistå med försäljning, trafikplanering och utbildning.

När det kommer till frågan om hur han ser på framtiden så blir han entusiastisk.

– Med vårt koncept har vi alla möjligheter att växa. Trafiken ökar, graden av tekniska lösningar blir alltmer avancerade och "säkerhetstänket" skruvas hela tiden upp. Och även om Sverige är vår huvudmarknad så vill vi på sikt in i våra nordiska grannländer också. Något vi nu har möjlighet till genom vår nyetablering på Rollsbo där vi förfogar över ytterligare 20 000 kvm mark för framtida behov, säger "trafiksäkerhetsnörden" Thomas Bergendahl. Bokab hälsar välkommen till Bilgatan och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.

  Sidan uppdaterades: