Spaden i jorden

Snart trycker bröderna Karlsson ner spaden i myllan på Arntorp för att skapa sig någonting eget. Då bebygger man nämligen sin 3100 kvm stora tomt med ett ”hem” på 525 kvm för lager, kontor och snickeri. Nu gäller det bara att hinna med också…

Det är bråda dagar för det tämligen ”unga” företaget Kungälvsbyggen AB som såg dagens ljus så sent som 2010. Bröderna Jonas och Joakim Karlsson slog då ihop sina påsar och gjorde gemensam sak. I takt med tiden har man vuxit och idag är man totalt sex personer – mestadels gamla barndomskompisar från uppväxten i Kareby.

Tack vare Kungälvs kommuns ökade attraktionskraft under senare år så byggs det som aldrig förr i kommunen. Något som onekligen gynnat Kungälvsbyggen, då man framför allt nischat in sig mot nybyggnation och renovering av villor.

– Vi har fullt upp för tillfället, vilket är fantastiskt kul, säger Jonas som trots sin status som lillebror, och det faktum att storebrorsan Joakim är vd, ändå bestämmer på företaget. Allt enligt honom själv.

– Det kan du skriva, skjuter Jonas in, och flinar.

Utöver det faktum att orderböckerna är fulla så ska det nu också finnas tid för den egna byggnationen. 1 juli ska man vara ute ur sina befintliga lokaler på Skälebräcke och då måste anläggningen på Arntorp stå färdig. Totalt rör det sig om en investering på i runda tal 4-5 MSEK.

Varför då en egen anläggning?
– Vi kände för det helt enkelt. Vi ville ha någonting eget och såg det som en bra investering.

Hur gick ni till väga?
– Vi tog kontakt med Bokab eftersom vi sneglat på Arntorp, och tack vare att de kunde dela upp en befintlig tomt i två så passade det oss bättre storleksmässigt och då slog vi till.

Tror ni på expansion tack vare flytten?
– Så långt har vi inte tänkt. För oss är det inget självändamål att växa och bli stora. Det gäller att lönsamheten hänger med i samma takt i så fall, förklarar Jonas.

Vilken tror du är anledningen till byggboomen?
– Kungälv har ett bra läge rent strategiskt, varför många företag väljer att etablera sig här istället för i Göteborg som är lite överexploaterat och därmed har en helt annan prisbild. Det gäller nog även på privatsidan. Sedan har vi ju ett bra ränteläge för tillfället, vilket nog gör sitt till.

Några tankar om nya affärsområden i och med nyetableringen?
– Om du tänker på byggnation av kommersiella fastigheter så är vi öppna även för det.

Besök gärna www.kungalvsbyggenab.se för mer information om verksamheten.

 

 

  Sidan uppdaterades: