Sjösjuk kaptenson söker fast mark i Kungälv – för att fjärrstyra skepp över hela världen…

Företaget Sea IT System AB har en lika enkel som genial affärsidé som går ut på att skapa bättre och mer stabila IT-lösningar för den globala skeppsindustrin. En mycket framgångsrik verksamhet som nu slår ner sina bopålar på Arntorp i Kungälv.

– Jag kommer dock att behålla vårt huvudkontor på hemmaplan i Skärhamn, säger ägaren och grundaren Mattias Patriksson och skrattar.

Mattias kommer från en riktig "shippingfamilj" och fick redan vid tidig ålder bekänna färg genom att knacka rost och måla skrov på fartyg på haven runt om i Europa.

– Men jag var tvungen att vara uppe på däck – annars blev jag sjösjuk... En inte alltför bra egenskap om man ville axla faderns roll som sjökapten.

– Jag fick bli landkrabba istället och "pella" med datorer och knacka in data. Intresset för, och vikten av, datorer och de möjligheter som där stod till buds gjorde att Mattias påbörjade en utbildade till dataingenjör i Kalmar på 1990-talet.

– Efter avslutad utbildning fick jag in en fot i driftsbolaget BN där det handlade om att vara behjälplig med driften av fartygen. Datorer och olika IT-lösningar pratades det inte så mycket om då, varför jag såg en potential inom detta.

Och 2002 grundade Mattias företaget Sea IT som har som bärande idé att leverera en funktion, en helhet inom olika IT-lösningar för skeppen ute på världens alla hav.

– Man kan säga att vi tar totalansvar för ett skepps IT-behov i form av satellitkommunikation, telefoni, sjökortsuppdatering, administration och IT-underhåll etc.

Upplägget gillades och idag har man kontrakt med ett 20-tal redare med en ansenlig mängd fartyg i respektive flotta. Sea IT erbjuder "24/7-service" världen över och företagets tio servicetekniker står alltid stand by att rycka ut till de olika fartygen för service och underhåll. Och väl på plats har man ett hamnuppehåll på sig att lösa sin uppgift. Dessemellan fjärrstyrs IT-systemen via satellit från hemmabasen som i skrivande stund ligger på Backastrand på Hisingen.

– Vi har dock blivit för trångbodda där, varför Kungälv dök upp som ett bra alternativ för etablering. Dels för att det ligger strategiskt bra till med närheten till Göteborg där de flesta anställda bor, dels för att jag själv bor i och vi har vårt huvudkontor i Skärhamn, varför jag får närmare till besluten, förklarar Mattias.

Genom Bokabs försorg hittades en lämplig tomt på Arntorp om 4200 kvm, och om allt går som det ska sätts spaden i jorden i mars 2017. Då ska det uppföras ett lager om 850 kvm och en kontorsdel om 600 kvm i två plan, innehållande även gym, relax, omklädning och vilorum för natt- och jourservice. Totalt kommer ca 20 personer att ha sin hemvist här.

– Med denna etablering har vi i så fall tre enheter – en i Kungälv, en i Centralamerika och huvudkontoret i Skärhamn, där även "ekonomin" sitter. Nu hoppas jag bara att Kungälvs kommun är lika snabba och lätta att ha att göra med som Bokab när det gäller bygglov och liknande så att vi kan flytta in i nya lokaler under första kvartalet 2018. Därmed hälsas ännu ett nytt och spännande företag välkommet till Kungälv!

  Sidan uppdaterades: