Nyproducerade lagerlokaler

Under 2015 köpte det Göteborgsbaserade företaget Svenska Loft drygt 7 000 kvm mark på Arntorp för att i bostadsrättsform bygga ett lagerhotell för små och medelstora företag. Om allt går som det ska så sätts spaden i jorden i maj – för att halvåret senare vara dags för inflyttning. Och intresset för denna typ av lokaler är mycket stort i Kungälv.

– Initialt bygger vi två byggnader med totalt 18 fack om 122 kvm styck. I nästa steg planerar vi ytterligare två byggnader och då ska det finnas totalt 30 fack till förfogande, säger företagets VD Thomas Falck.

På intressentlistan står en rad företag inom städ, måleri, el, bygg, lackering, rörläggeri och gräv samt en chopper-verksamhet.

– Så fort vi har 70 procents täckningsgrad kör vi igång, säger Thomas. För att få ut budskapet på marknaden samarbetar Svenska Loft med Svensk Fastighetsförmedling.

Försäljningspriset ligger från 700 000 kronor/122 kvm och principen är densamma som med privata bostadsrätter, men här köper man sin andel såsom momsregistrerat företag för att sedan förvalta byggnaden tillsammans med sina grannar eller med extern förvaltare.

Hur många fack man vill ha och hur ytan i sig ska inredas bestämmer man själv enligt egna behov och krav.

– Vi iordningställer själva byggnaden och drar fram värme, vatten och avlopp och sedan är det upp till hyresgästerna att anpassa inkråmet för sina respektive verksamheter.

Växer så det knakar
I grund och botten är Svenska Loft ett byggföretag där fokus tidigare legat på att bygga om vindsvåningar till lite mer exklusiva lägenheter – därav namnet, Svenska Loft. Nu har man även adderat konceptet med byggnation av lagerhotell på egeninköpt mark och för tillfället pågår flera liknande projekt runt om i Västsverige – bland annat i Göteborg och Mölnlycke. På Klädesholmen/Tjörns kommun projekteras just nu bostadsrättslägenheter i en gammal konservfabrik – sammanlagt byggvärde på planerade byggnationer är uppemot 85 MSEK. Man har även planer på att bygga egnahemsvillor och ansöker nu om planändring i Kungsbacka kommun för byggnation i egen regi.

– För tillfället är vi sex personer i företaget, men det finns planer på nyanställningar framöver. Först och främst vill vi ha in en egen arkitekt i våra led för att bli mer kompletta, säger Thomas. Vad gör er unika i förhållande till era konkurrenter?

– Att vi själva är hantverkare i botten, att vi är tämligen små och därmed flexibla och att vi därför kan hålla en bra prisbild. Vi vill så att säga vara bäst i klassen... Varför expansion i Kungälv?

– För att det är en spännande och expansiv kommun som vill framåt och där såväl Bokab som kommunen varit smidiga att ha att göra med. Sedan ser vi att det där också finns ett behov av just vårt erbjudande, avslutar en förväntansfull exploatör.

  Sidan uppdaterades: