Ett proaktivt stålteknikföretag

Det hela började hemma i källaren i Kode då far och son, Denis och Elon Carlsson, 1965 lade grunden till Lecor Stålteknik AB. Idag ägs man av BE Group som är ett av Sveriges ledande handels- och serviceföretag i stålbranschen. Vid rodret står dock fortfarande tvenne Carlsson – nämligen tredje generationen i form av Tennce såsom VD och brodern Tony som logistikansvarig.

Det är onekligen en imponerande byggnad – enligt egen utsago Sveriges modernaste produktionsanläggning – man möts av när man besöker företaget på Växelgatan i Rollsbo verksamhetsområde. Här förfogar man idag över 6 700 kvm produktionsyta och byggnaden inrymmer även kontor med funktionell och modern konstruktionsberedning i direkt anslutning till produktionshallen.

Årligen levereras det omkring 3 000 ton stålkonstruktioner från anläggningen. Det är i huvudsak stålkonstruktioner till väg och järnvägsbroar men också industribyggnader, arenor, offshore och hamn- anläggningar runt om i Sverige.

Automatiserad anläggning
Själva produktionen sker i en automatiserad anläggning där lagerlängder går in i ena ändan av lokalen och kommer ut kapad, borrad och plasmaskuren i den andra. I en annan del av anläggningen tillverkas färdiga plåtdetaljer, märkta, borrade och skurna, allt i ett moment direkt ur plåt i stora format. I en tredje enhet borras, stansas och klipps detaljer av plattstål.

Styrningen av hela processen är digitaliserad och de flesta maskinerna är sammankopplade via automatiska transportörer. För produktionen används ett modernt MPS-system som är integrerat med ett 3D-verktyg.

Ny anläggning 2011
År 2000 tog bröderna Tennce och Tony över verksamheten efter sin far Elon. Tio år senare visade BE Group intresse för företaget och för att investera och utveckla verksamheten. Bröderna nappade på erbjudandet och en ny anläggning stod färdig att tas i bruk 2011 med Carlssons som ägare och förvaltare av fastigheten, men även för att fortsatt driva själva verksamheten.

– Jag vågar påstå att vi är ett av Sveriges ledande företag inom avan- cerad broteknik, säger Tennce Carlsson som ser framtiden an med stor optimism trots en allt tuffare konkurrens på marknaden.

– Ett bra bevis på det är att vi under 2015 köpt ytterligare ca 5 000 kvm mark i anslutning till vår fastighet för framtida expansionsmöjligheter.

  Sidan uppdaterades: